- Sistemler
- Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri
- Davlumbaz Söndürme Sistemleri
- Sulu Söndürme Sistemleri
- Sulu Söndürme Sistemleri
- Ziton Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri
- Geçiş Kontrol Sistemleri
- THERMIOCABLE LHD Alarm Lineer Kablo Isı Algılama Sistemleri
- Acil Tahliye Anons Sistemleri
- Pano İçi Söndürme Sistemleri
- Su Sisi Söndürme Sistemleri
- Ürünler
- Hizmetler
- Kurumsal
- Etkinlikler
- Blog
- İletişim
Manuel sulu söndürme sistemlerinden biri olan Dış hortum (Hidrant) sistemleri, Yangın yönetmeliğimizde; genel yerleşim alanlarından ayrı olarak planlanan yerleşim alanlarında yapılacak binaların taban alanlarının toplamı 5.000 m²’ yi geçen yerler için zorunlu olarak istenmektedir. Ancak projeler de risk görünen ve idarenin kararıyla daha küçük alanlara bu sistemler uygulanabilir. Hidrantlar arası mesafe minimum 50 metre maksimum 150 metre olarak belirtilmiştir. Hidrantlar arası mesafeler bina risk durumuna göre belirlenir. Diğer iç hortum sistemlerinde olduğu gibi, hidrantların da hidrolik hesaba dahil edilmesi gerekmektedir.
Firmamız; yapılması gereken dış hortum sistemlerinin projelendirmesini ve hidrolik hesaplarını, uzman teknik ekibiyle birlikte hazırlamaktadır.
Firmamız tarafından BYKHY 2015 ve NFPA 14 standart ve kodlarına göre projelendirme yapılıp, bilgisayar tabanlı (OmniCADD HCS 2.3) bir hidrolik hesap programı ile hesap çıktıları alınmaktadır.
BİNA İÇİ YANGIN HORTUM (DOLAP) SİSTEMİ
Manuel sulu söndürme sistemlerinden biri olan iç hortum (Yangın Dolabı ve İtfaiye Su Alma Ağzı) sistemleri yangın yönetmeliğimizde 1.000 m²’ yi geçen hemen hemen tüm binalarda istenmektedir. Tabi dolap ve Su alma ağzı için farklı kriterler de bulunmakta olup genelde bütün binalara uygulamaları yapılmaktadır.
Firmamız; yapılması gereken iç hortum sistemlerinin projelendirmesini ve hidrolik hesaplarını, uzman teknik ekibiyle birlikte hazırlamaktadır. Firmamız tarafından BYKHY 2015 ve NFPA 14 standart ve kodlarına göre projelendirme yapılıp, bilgisayar tabanlı (OmniCADD HCS 2.3) bir hidrolik hesap programı ile hesap çıktıları alınmaktadır.
SPRİNKLER SİSTEMLERİ
Otomatik sulu söndürme olarak adlandırılan sprinkler sistemlerinin, hangi tür binalar için projelendirilip uygulamasının yapılmasına Türkiye yangın yönetmeliğinde açıkca yazmaktadır. Ancak uzmanlık alanımız olan endüstriyel ve depolama binalarında çok fazla ayrıntı bulunmamaktadır. Bu gibi durumlarda genellikle Yerel otorite (Genelde İtfaiye) ve Sigorta Risk firmaları devreye girmekte ve yapılması gereken sisteme karar vermektedir.
Firmamız; yapılması gereken sprinkler sisteminin seçimlerinde sizlere yardımcı olmakta ve en uygun söndürme sisteminin projelendirme ve hidrolik hesaplarına kadar, uzman teknik ekibiyle birlikte hazırlamaktadır.
Projenin gereksinimine göre aşağıdaki sprinkler sistemlerinden uygun olan çözüm belirlenmekte ve uygulaması yapılmaktadır.
Islak (Wet) Borulu Sprinkler Sistemi
Islak borulu sprinkler sisteminde borular, sürekli olarak basınçlı su ile dolu durumda tutulur. Sadece donma riski olmayan ve çevre sıcaklığının 95 C’yi geçmediği yerlerde uygulanır. Donma riski olan mahallerde bulunan ıslak sprinkler sistemi bölümleri; antifriz sistemi veya elektrikli izlemeli ısıtıcı kablo sistemi ile korunmalıdır.
En çok tercih edilen sistemdir. Bir alarm vanası ile korunan zon alanları standart ve kodlara göre değişkenlik gösterip, diğer sistemlere göre daha düşük maliyetli olabilmektedir. Tüm borulama tipleri ile kurulum yapılabilmektedir.
Kuru (Dry) Borulu Spinkler Sistemi
Kuru borulu sprinkler sistemleri, kuru alarm vanasının üst kısmının (yani boru hattının) basınçlı hava veya inert gaz ile sürekli olarak basınç altında tutulduğu ve kuru alarm vanasının alt kısmının su ile basınç altında tutulduğu sistemlerdir.
Kuru borulu sistemler sadece donma hasarı olasılığı bulunan mahallerde ve sıcaklığın 70 C’nin üzerinde olduğu kurutma fırını benzeri mahallerde uygulanmalıdır.
Kuru borulu sistemlerde maksimum zon alanı boru iç hacimlerine göre belirlenir. Vanada hızlandırıcı kullanıldığı durumda maksimum zon alanı 4 m³ olmaktadır. Sadece ağaç tipi borulama yapılabilir.
Ön Tepkili (Pre-Action) Sprinkler Sistemi
Ön tepkimeli sprinkler sistemleri de aynı kuru alarm vanalı sistemler gibi sprinkler borulamasında sadece hava bulundurur. Kuru alarm vanasından farkı ise alarm vana setinin aktivasyonu mekanik yolla değil elektiriksel yolla olmaktadır. Sistem yangın bölgesindeki yangın dedektörlerinden aldığı sinyal üzerine tesisata su basar, sprinklerin açılması sonrasında su yangın bölgesine boşaltılır. Bu sistemler kendi içerisinde çalışma tetiklenme prensipleri bakımından birçok alt dala ayrılırlar;
Tek Kilitlemeli Ön Tepkili Sprinkler Sistemi; Ön tepkili alarm vanasından boru sistemine su geçişi sadece otomatik bir algılama sisteminin devreye girmesi ile başlar. Sprinklerin açılması ile boru sistemine su geçişi olmaz.
Kilitlemesiz Ön Tepkili Sprinkler Sistemi; Bu sistem normal kuru borulu sprinkler sisteminin diğer çeşidi olup, ön tepkili alarm vanasından boru sistemine su geçişi, sprinklerin açılması ile veya otomatik bir algılama sisteminin devreye girmesi ile başlar. Dedektörlerin tepkisinden bağımsız olarak, boru içindeki basınç düşmesi ön tepkili alarm vanasının açılmasına sebep olur.
Çift Kilitlemeli Ön Tepkili Sprinkler Sistemi; En çok kullanılan ön tepkimeli sprinkler sistemidir. Ön tepkili alarm vanasından boru sistemine su geçişi sprinklerin açılması ile ve aynı zamanda otomatik bir algılama sisteminin devreye girmesi ile başlar.
Baskın (Deluge) Sprinkler Sistemi
Bu sistem, yangın yayılımının yüksek ve hızlı olmasının beklendiği ve suyun yangının meydana gelip yayılacağı tüm alana uygulanmasının istendiği durumlarda kullanılır. Borular su veya hava ile basınçlandırılmaz.
Baskın alarm vanası uygun otomatik algılama sistemi ile devreye girer. Acil durumlarda baskın alarm vanasını devreye sokmak için en az bir adet elle boşaltma istasyonu teçhiz edilmelidir. Baskın sprinkler sistemi ile korunan tüm oda ve bölmelere otomatik algılama sistemi yapılmalıdır.
Firmamız tarafından EN 12845, NFPA 13 ve FM Datasheet 2-0 standart ve kodlarına göre projelendirme yapılıp, bilgisayar tabanlı (OmniCADD HCS 2.3) bir hidrolik hesap programı ile hesap çıktıları alınmaktadır.